Wegwijs in elektrisch rijden

Alles wat u moet weten over:


Wegwijs in elektrisch rijden

Alles wat u moet weten over:

elektrisch rijden
opladen
batterijen
op reis gaan met uw EV
AC & DC

0.1 Alles wat u moet weten
over elektrisch rijden

Met een elektrische wagen rijdt u nét dat beetje anders. Op welk rijbereik mag u rekenen? Hoe rijdt u efficiënter met slechts één pedaal?

Er zijn verschillende factoren die het rijbereik van uw elektrische of hybride wagen zullen bepalen. De maximumcapaciteit van uw batterij is er daar één van, maar waar kan u nog rekening mee houden?

De meeste mensen rijden dagelijks minder dan 100 km met de wagen – elektrisch of niet. Aangezien alle beschikbare Volvo-modellen vandaag beschikken over een elektrisch rijbereik van ruim 500 km, zijn dagelijkse ritten dus perfect mogelijk zonder dat u onderweg moet opladen.
Lees meer …

Type weg en traject
Lees meer …

Temperatuur en
weersomstandigheden

Lees meer …

Snelheid en rijstijl
Lees meer …

Gewicht
Lees meer …

0.2 Alles wat u moet weten
over opladen

Hoe snel laadt u een elektrische wagen op?
Is er een verschil tussen thuis en op verplaatsing laden?
En wat zal een elektrische wagen u precies kosten?

Over het opladen van elektrische wagens bestaan heel wat
misvattingen. We reiken u graag enkele praktische tips en extra advies aan om uw elektrische wagen op te laden, zowel thuis als onderweg.

Hierbij een snelgids: opladen in 4 vragen

Hoe lang duurt het opladenvan uw wagen?
Lees meer …

Welk type oplader heeft u nodig?
Lees meer …

Hoe laadt u op onderweg?
Lees meer …

Hoeveel kost opladen onderweg?
Lees meer …

0.3 Alles wat u moet weten
over batterijen

De batterij is het belangrijkste onderdeel van een elektrische wagen. Maar hoe lang presteert een batterij optimaal?
En is dat allemaal wel veilig?

We gebruiken dagelijks batterijen. In onze smartphone, in uurwerken, in draagbare verlichting, in het speelgoed van kinderen,… Dat wil niet zeggen dat alle exemplaren gelijk zijn. De batterijen die we ontwikkelen voor elektrische wagens zijn veel geavanceerder dan wat je in het dagelijkse leven tegenkomt. Volvo ontwerpt zijn batterijen specifiek met duurzaamheid in gedachten. Tijd voor een woordje uitleg!
Lees meer …

Mythe 1
Lees meer …

Mythe 2
Lees meer …

Mythe 3
Lees meer …

0.4 Op reis met uw
elektrische wagen

Waar moet u rekening mee houden wanneer u een lange afstand gaat afleggen? Welke zaken mag u niet vergeten?

Met een elektrische wagen bereikt u zonder zorgen uw eindbestemming. Reizen met een elektrische wagen is ecologischer en het geeft u alle vrijheid. Bovendien is range anxiety – de angst dat uw batterij het onderweg zou opgeven – niet meer van deze tijd. Laat ons vertellen waarom.

Slimmere Navigatie
Lees meer …

Hoe laadt u best op bij
een lange reis?

Lees meer …

Volvo Powerstop
& Plugsurfing

Lees meer …

Alle laadpunten
binnen bereik

Lees meer …

0.5 Het ABC
van AC en DC

Een overzicht van de belangrijkste technische termen. Wat betekenen AC en DC? Hoe kiest u de juiste stekker voor het opladen?

We verduidelijken graag enkele technische termen en geven nog wat meer uitleg bij zaken die goed zijn om te weten – maar die heus niet noodzakelijk zijn om met een gerust hart met een elektrische wagen te kunnen rijden. Een toemaatje voor de geïnteresseerden.

AC & DC
Lees meer …

kW
Lees meer …

kWh
Lees meer …

BEV – PHEV – MHEV
Lees meer …

01.1 Vervolg: Alles wat u moet weten…

Indien u toch nood hebt aan een extra energieboost, is het gelukkig steeds eenvoudiger om uw wagen op te laden: naast uw thuislader vindt u almaar meer opladers op openbare plekken zoals aan supermarkten, in parkeergarages, in publieke parkeerplaatsen, …

Het aantal laadstations groeit continu aan, zowel in België en Luxemburg als in heel Europa. Voor langere trips of verre reizen kan u ten slotte beroep doen op snellaadstations. In slechts een twintigtal minuten laadt u zo de batterij op tot 80%.

01.2 Type weg en traject

Een stadsomgeving is de ideale omgeving voor een elektrische wagen. Omdat u er meer zal remmen, kan u meer genieten van energierecuperatie dan op de snelweg. Bovendien zal u minder energie verliezen aan luchtweerstand door de lagere snelheden.

Dankzij de geïntegreerde Google-navigatie begeleidt uw Volvo u bovendien op uw traject naar oplaadstations en krijgt u tips voor een efficiënter gebruik. Via het digitale dashboard en de middenconsole krijgt u steeds informatie die u helpt om zuiniger te rijden, van rijomstandigheden tot de rijbereik-assistent. Zo wordt uw Volvo pas echt een slimme wagen.

01.3 Temperatuur en weersomstandigheden

Bij koude temperaturen verliest de batterij aan efficiëntie.
Gelukkig zijn er enkele zaken die u kan doen om de impact van koude te verminderen: door gebruik te maken van de Volvo Cars-app kan u de wagen gemakkelijk voorverwarmen tijdens het opladen.

Zo hoeft u tijdens het rijden minder beroep te doen op de batterij bovendien maakt u onderweg best gebruik van zetel- en stuurverwarming, aangezien dit een energiezuinige manier is om de wagen te verwarmen.
Controleer ook altijd of u met de juiste bandenspanning rijdt. Ook dit heeft impact op het totale rijbereik.

01.4 Snelheid en rijstijl

Net zoals bij een wagen met verbrandingsmotor zal een zuinige rijstijl een positieve invloed hebben op het energieverbruik. Een hogere snelheid vraagt bijvoorbeeld meer energie. Wie gecontroleerd rijdt, geeft de wagen de kans om onderweg energie te recupereren tijdens het remmen. Bovendien kan u onderweg rekenen op tips van de Volvo Range Assistant om uw rijstijl aan te passen.

Daarnaast wint u moeiteloos heel wat aan efficiëntie dankzij One Pedal Drive. Van zodra u het gaspedaal loslaat, start automatisch de regeneratie van uw batterijcapaciteit.
Het voelt net alsof u remt met de wagen. One Pedal Drive is uitermate geschikt voor een stedelijke omgeving. Op de snelweg is de snelheidsregelaar dan weer een ideaal hulpmiddel. Deze remt automatisch en laadt zo steeds uw batterij op – dat noemen we coasting.

01.5 Gewicht

Alle plug-inhybrides en elektrische wagens van Volvo zijn gehomologeerd om een trekhaak te plaatsen. Hou er evenwel rekening mee dat trekken een sterke invloed zal hebben op uw rijbereik – net zoals dat het geval is voor verbrandingsmotoren. Reken op ongeveer 40% minder rijbereik.

Daarnaast dient u rekening te houden dat een zwaar beladen wagen, ook een impact heeft op het totale rijbereik.

02.2 Hoe lang duurt het opladen van uw wagen?
De oplaadtijden voor een volledig elektrische of plug-in hybride Volvo kunnen verschillen,
afhankelijk van de gebruikte oplaadmethode en het model.

Openbare snellaadstations
Snellaadstation met gelijkstroom

Volledig elektrisch
27-28 (tot 200 kW) min
Gebruikelijke oplaadtijd van 10% naar 80% (150 kW)

Plug-inhybride
N.v.t.

Thuis, op het werk, in het openbaar
AC opladen

Volledig elektrisch
7-9 uur
Gebruikelijke oplaadtijd van 0% naar 100% (11kW)

Plug-inhybride
3 uur   Gebruikelijke laadduur van 0% tot 100% (6,4 kW)

02.3 Welk type oplader heeft u nodig?

Thuisladen
Voor volledig elektrische wagens raden we aan om een laadstation te plaatsen bij u thuis. Het opladen gaat sneller en de laadpaal biedt
extra functionaliteiten. Voor Plug-inhybrides raden we dit eveneens aan, maar hier kan een laadkabel voor een standaard stopcontact al volstaan.

Iedere Volvo wordt steeds geleverd met de correcte kabel(s) om uw wagen thuis te kunnen opladen. Dit kunnen laders zijn in 1 of 3 fasen en in Mode 2, 3 of 4.

Opladen onderweg
Snellaadstations zijn steeds voorzien van de juiste kabel ter plaatse. Deze verbindt u eenvoudigweg met uw wagen. Bij gewone laadstations gebruikt u doorgaans de kabel die wordt meegeleverd bij uw wagen.

02.4 Hoe laadt u op onderweg?
Via de Volvo Cars-app en uw Volvo Google-infotainmentsysteem vindt u
laadstations in uw buurt. Opladen doet u met deze vier eenvoudige stappen:

01

Verbind de wagen met het
laadstation door middel van uw laadkabel. Stop eerst de stekker in de laadpaal en daarna in de wagen.

02

Vervolgens houdt u de laadpas voor de aangegeven plaats op het laadstation. Als het LED-lampje op uw wagen continu groen kleurt, is het laden gestart.

03

Eenmaal de laadsessie is gestart, blijft de laadkabel vergrendeld tot de laadsessie ten einde is. Als de batterij is volgeladen, stopt het
laadstation automatisch met het opladen van uw batterij.

04

Om de laadsessie te beëindigen houdt u uw laadpas opnieuw voor de lezer op het laadstation, waarna de laadkabel automatisch wordt
ontgrendeld. Verwijder eerst de stekker uit uw wagen en daarna uit het laadstation.

02.5 Hoeveel kost opladen onderweg?

De tarieven voor het openbaar laden, vindt u in de Volvo
Cars-app door een laadstation te selecteren en de details te raadplegen. De prijs wordt uitgedrukt in € per kWh en is inclusief btw. Bovenop deze kost kan de beheerder van het laadstation nog extra kosten aanrekenen:

  • Een eenmalige activatiekost bij de start van de laadbeurt.
  • Een kost per minuut zolang u geconnecteerd blijft aan het
    laadstation. Dit is om te voorkomen dat wagens te lang aan
    laadstations zouden blijven staan. Soms loopt deze kost van
    bij het begin.

03.1 Vervolg: langere levensduur

Batterijtechnologie is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Nooit eerder waren ze zo efficiënt, met dank aan jarenlang onderzoek en doorgedreven ontwikkeling. Daardoor zullen batterijen de hele levensduur van uw wagen performant blijven, maar ook u kan nog steeds de levensduur en het rijbereik beïnvloeden.

Om te beginnen deze basistip: om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen voor de accu van uw wagen, laadt u deze in uw dagelijkse gebruik best niet te vaak verder op dan 90% van de totale capaciteit (plant u een lange afstand af te leggen, dan kan dit natuurlijk geen kwaad). Evenzeer vermijdt u liefst dat de batterij volledig leeg gaat.

De temperatuur van de batterij speelt eveneens een belangrijke rol in de levensduur van de accu, voornamelijk bij het opladen. Om te hoge temperaturen te vermijden, wordt vloeistofkoeling gebruikt. Tegelijk is het voor een batterij het best als deze niet te koud is wanneer u oplaadt – bijvoorbeeld wanneer u een snellader gebruikt. Volvo-wagens verwarmen daarom automatisch de batterij voor tot een optimale temperatuur wanneer u Google Maps gebruikt om naar een snellaadpunt te rijden. Dankzij deze optimale temperatuur zullen zowel de laadtijden als de prestaties verbeteren.

Ten slotte kan u de levensduur van de batterij beschermen door regelmatig de voorgestelde software-updates te laten uitvoeren via de wagen of bij een Volvo Erkend Hersteller. Deze updates optimaliseren onder meer het energieverbruik van uw wagen.

03.2 Mythe 1

Bij een crash is er een gevaar
voor elektrische schokken.

Klopt niet. Volvo wagens zijn bekroond met de hoogste cijfers in de EURO NCAP-testen van 2022. Dat betekent dat deze officieel een van de veiligste wagens op de weg zijn. Bij een ongeval wordt de elektrische stroom meteen onderbroken, waardoor de energie in de accu wordt geïsoleerd. U loopt dus geen risico.

03.3 Mythe 2

Als een elektrische wagen
in contact komt met water, is er gevaar.

Klopt niet. U hoeft nooit schrik te hebben om met een volledig elektrische wagen te rijden in regen of door een carwash. Opladen bij regen is eveneens geen probleem.

03.4 Mythe 3

Oude batterijen worden waardeloos
naarmate ze hun levenseinde naderen.

Klopt niet. Duurzaamheid is een van de kernwaarden van Volvo en dit reflecteert zich in de kwaliteit van de batterij en hoe we ze recycleren.
Indien ze nog herbruikbaar zijn, vinden ze vaak een nieuwe toepassing
in de waardeketen.

04.1 Slimmere Navigatie

Dankzij de naadloze integratie van Google Maps in Volvo-wagens, realtime verkeersinformatie en automatische herberekening van de route bereikt u moeiteloos uw bestemming.

Google stelt u het ideale traject voor met laadstations onderweg
indien nodig. U kan met een filterfunctie in de navigatie laadstations selecteren waar u met uw Plugsurfing-laadpas kan betalen of de keuze beperken tot enkel snelladers.

04.2 Hoe laadt u best op bij een lange reis?

Als u een lange reis maakt en uw wagen onderweg dient op te laden, is het sneller en efficiënter om twee keer te stoppen en telkens tot 50-80% op te laden, dan eenmaal te stoppen en de batterij volledig op te laden.moeiteloos uw bestemming.

Dit komt omdat de laatste 20% van de batterijcapaciteit veel langzamer oplaadt. Stop vaker. Laad minder op. Bereik de bestemming sneller.

04.3 Volvo Powerstop & Plugsurfing

In heel Europa maakt u probleemloos gebruik van de Volvo Powerstop-laadpunten. Hier vindt u snelladers die u in amper 10 minuten een extra actieradius bezorgen van 100 km. In slechts 30 minuten laadt u de wagen dan weer op van 10% naar 80%. Alle elektrische wagens zijn hier welkom, ook als het geen Volvo betreft.

Via Volvo Cars en Plugsurfing hebt u daarnaast toegang tot één van de grootste laadnetwerken van Europa. Toegang tot het Plugsurfingnetwerk
is inbegrepen bij uw volledig elektrische Volvo zodat u moeiteloos van laadpunt naar laadpunt kunt navigeren. Het netwerk beschikt reeds over meer dan 300.000 laadpunten in 38 Europese landen, zowel voor dagelijks gebruik als voor een verre reis door verschillende landen. Ook in België en Luxemburg is het Plugsurfing-netwerk zeer uitgebreid voor dagelijks gebruik.

04.4 Alle laadpunten binnen bereik

Dankzij de Volvo Cars-app en -laadpas laadt u uw Volvo eenvoudig op via de laadpunten van alle aangesloten Plugsurfing-operatoren. Alle laadpunten vindt u bovendien eenvoudig via het Google-systeem van uw wagen – met behulp van de ingebouwde navigatie hebt u ze zo bereikt.

Dankzij de samenwerking met Plugsurfing geniet u als bestuurder van een volledig elektrische Volvo van een voordelig tarief. U geniet dit voordeeltarief, tijdens de eerste 12 maanden na de aflevering van uw volledig elektrische Volvo wagen, bij 400 Ionitylaadpunten met hoog vermogen in heel Europa.

05.1 AC & DC

Een elektrische of hybride wagen maakt gebruik van twee soorten elektriciteit: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). De ene soort gebruikt u om de wagen op te laden (wisselstroom), terwijl de andere uw wagen zal aandrijven tijdens het rijden (gelijkstroom voor de batterij).

Om van de ene soort stroom naar de andere te gaan, maakt uw wagen
gebruik van een ingebouwde omvormer – deze werkt bijvoorbeeld wanneer u thuis de wagen oplaadt. Snelladers aan publieke laadstations maken gebruik van gelijkstroom omdat ze reeds een omvormer hebben ingebouwd in de unit. Daardoor kan de stroom rechtstreeks van het elektriciteitsnet naar uw batterij worden geleid, wat het hele laadproces aanzienlijk versnelt.

05.2 kW

kW (kilowatt) is de eenheid van elektrisch vermogen dat door een oplaadpuntwordt geleverd. Met andere woorden: energie die de oplader uw auto geeft.

05.3 kWh

kWh (kilowatt-uur) verwijst naar het energieverbruik en met name hoeveel watt (of kilowatt) een toestel op één uur verbruikt. We gebruiken kWh ook om weer te geven wat de capaciteit is van de batterij van een elektrische wagen.

Beschikt een batterij over een capaciteit van 70 kWh, dan is die bij een opgeladen capaciteit van 35 kWh dus ‘halfvol’.

05.4 Dit zijn de verschillende types elektrische en hybride wagens.

BEV

PHEV

MHEV

Battery Electric Vehicle, een volledigelektrische wagen.

Plug-in Hybrid Electric Vehicle/plug-inhybride, een wagen met zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor.

Mild Hybrid Electric Vehicle, een wagen met verbrandingsmotor en een kleine extra elektromotor die helpt bij bijvoorbeeld accelereren.

Quick links